Groep studenten van de Hogeschool Utrecht, studie Built Environment) gevraagd hebben om mee te denken. Waaronder derdejaarsstudenten Chanel en Jurriaan
Groep studenten van de Hogeschool Utrecht, studie Built Environment) gevraagd hebben om mee te denken. Waaronder derdejaarsstudenten Chanel en Jurriaan

Studenten denken mee over Oranjehal: hoe sloop je circulair?

30 november 2022

In 2023 gaat de ontwikkeling van Beurskwartier van start. Een hoogstedelijk, groen en duurzaam nieuw stuk centrum. Om te kunnen gaan bouwen, moet de huidige Prins van Oranjehal in de Jaarbeurs gesloopt worden. In lijn met de duurzame ambities van Beurskwartier is het de bedoeling om de hal circulair te slopen. Dit betekent dat het gehele pand of onderdelen daarvan hergebruikt worden.

Uitdaging

Een mooie uitdaging waarvoor we een groep studenten van de Hogeschool Utrecht (studie Built Environment) gevraagd hebben om mee te denken. Waaronder derdejaarsstudenten Chanel (21) en Jurriaan (22), beide woonachtig in Utrecht. Chanel: “We doen een specialisatie Circulaire Stad en daarom werken we samen met de gemeente Utrecht om te kijken hoe we de materialen van de hal zo circulair mogelijk kunnen hergebruiken.”

Motivatie

“Ik vind ruimtelijke ordening heel leuk, vooral het duurzaamheidsaspect. De hal staat in Utrecht, dus ik kan van dichtbij zien wat er gaat veranderen”, vertelt Chanel. Jurriaan: “Ik ben bouwkundig ingesteld en met grote gebouwen en materialen werken is dan erg leuk.”

Onderzoek

Twee weken geleden liepen zij met hun team rond in de enorme Prins van Oranjehal, Jurriaan vertelt: “We hadden al veel vooronderzoek gedaan en geïnventariseerd. Maar het was leuk om duidelijk te kunnen zien waar we mee bezig waren; het visuele aspect.” Elk stukje hal, van de luchtinstallatie tot de putten in de vloer is bekeken. “We onderzoeken hoe je het circulair kunt slopen, hoe je materialen kunt vervoeren en hoe je dit zo waardevol mogelijk doet zodat je niet te veel hoeft toe te voegen of weg te gooien.”

Advies en ontwerp

In een volgende stap maken de studenten enkele ontwerpen met de beschikbare materialen van de hal die bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor de ontwikkeling van Beurskwartier, bij Strijkviertel of andere bestemmingen. Belangrijk criterium is dat hierbij de CO2 uitstoot zo minimaal is. “Daarna gaan we richting advies en ontwerp”, legt Chanel uit.