Zeelandschap op het bouwterrein
Zeelandschap op het bouwterrein

Kunstwerk Zeelandschap verlaat Smakkelaarsveld

11 december 2023

Het kunstwerk Zeelandschap wordt de komende periode weggehaald van het Smakkelaarsveld. De werkzaamheden vinden plaats van maandag 11 t/m vrijdag 22 december. Zeelandschap wordt tijdelijk verplaatst naar een gemeentelijke opslag in Papendorp.

Blauw, geel, wit

Het kunstwerk Zeelandschap (officiele titel: De Elementen) van David van de Kop is in 1987 speciaal voor het Smakkelaarsveld gemaakt. Zeelandschap bestaat uit vier sculpturen in de kleuren blauw, geel en wit. Het werk, onderdeel van de Utrechtse kunstcollectie, is een van de grootste keramische kunstwerken in Europa.

Het kunstwerk was door ontwikkelaar Lingotto ingepast in het nieuwe plan voor het Smakkelaarsveld: Smakkelaarspark. Bij de uitwerking van het ontwerp bleek dat er een aantal technische randvoorwaarden in het projectgebied is, die het niet mogelijk maken de vier beelden te herplaatsen op een plek waar ze goed tot hun recht zouden komen. De gemeente is vervolgens op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor het kunstwerk maar die is nog niet gevonden. 

Het weghalen van Zeelandschap is nodig om straks te kunnen bouwen op het Smakkelaarsveld. Lingotto heeft afgelopen september de aanvraag van de omgevingsvergunning voor het Havengebouw, Kadegebouw, Parkgebouw en de Parkkelder ingediend. De verwachting is dat de werkzaamheden voor het Smakkelaarspark starten in het eerste kwartaal van 2024. In januari kunnen we daar meer over vertellen.

Groot transport

De beelden staan op een betonnen funderingsplaat; deze moet eerst worden vrijgegraven. Daarnaast zijn de beelden groot en zwaar. Om ze te kunnen vervoeren, worden ze in delen gezaagd. Het transport staat nu gepland voor dinsdag 19 tot vrijdag 22 december.

Toekomst Zeelandschap

Het kunstwerk kan twee jaar in de tijdelijke opslaglocatie in Papendorp blijven. In die periode zoeken we verder naar een geschikte plek voor het kunstwerk in Utrecht en daarbuiten. Over de toekomstige bestemming van het Zeelandschap neemt het college een apart besluit. Als er een geschikte locatie is gevonden, wordt het kunstwerk eerst gerestaureerd.