Bereikbaarheid

14 juli 2022

Utrecht bouwt aan de toekomst. Dat betekent ook dat er tijdens werkzaamheden verkeershinder ontstaat. Om overlast tijdens werkzaamheden te beperken zorgen we voor omleidingsroutes. Hieronder vind je grotere verkeershinder. Wil je de hinder in de hele stad bekijken klik dan hier voor de pagina op utrecht.nl.

Actuele verkeershinder

Er zijn op dit moment geen grote werkzaamheden die verkeershinder veroorzaken.

  Routes voor mensen met een beperking

  Informatie over de bereikbaarheid van het stationsgebied voor minder validen.

  Op deze plattegrond (PDF, 720 kB) staan alle looproutes, niet specifiek de routes voor mensen met een beperking, in het gebied aangegeven maar bovendien de liften in station en Hoog Catharijne.

  Informatie over geleidelijnen op station Utrecht Centraal vindt u hier.
  Lees meer over toegankelijkheid in de stad op de site van Gemeente Utrecht.

  Mensen die recht hebben op WMO-voorzieningen kunnen voor een gereduceerd tarief gebruik maken van de Regiotaxi. Meer informatie vindt u hier.

  Voor fietsers

  Utrecht is de fietsstad van Nederland. Dit willen we graag zo houden en daarom is er in de plannen voor het Stationsgebied veel rekening gehouden met het belangrijkste vervoersmiddel in de stad.

  Concreet betekent dit meer ruimte om te fietsen, betere verbindingen en meer mogelijkheden om te parkeren. Goede stallingen zorgen er voor dat de huidige fietsenzee voor het station verdwijnt. De fietsroutes verschuiven wel eens tijdens de bouw, maar we zorgen altijd voor doorgaande fietsroutes. Omleidingen zijn op straat met borden aangegeven.

  Fietsen stallen rondom Utrecht Centraal

  Op het grootste OV-knooppunt van Nederland wordt doorlopend gewerkt aan goede plekken om fietsen te stallen. Rondom het Utrecht Centraal, de OV-terminal, stallen fietsers hun fiets op toplocaties direct bij de ingangen van het station. Dichterbij parkeren kan niet.

  Het aantal fietsklemmen moet in de toekomst zo goed als overeenkomen met het aantal fietsen, zodat straks elke fietser zijn of haar fiets in een klem kan zetten. De overlast van fietsen in de openbare ruimte moet hierdoor sterk verminderd worden.

  Fiets weg?

  Gemeente Utrecht verwijdert regelmatig fietsen die gevaarlijk geparkeerd staan of langer dan is toegestaan, klik hier voor meer info.

  Voor voetgangers

  Voor voetgangers zijn er verschillende routes in het Stationsgebied.

  De route door Hoog Catharijne op de plattegrond (PDF, 720 kB) is altijd toegankelijk, ook voor mensen die afhankelijk zijn van een lift. Deze loopt vanaf het Jaarbeursplein, langs de stationshal, vervolgens door Hoog Catharijne naar de lift bij de singel.

  Tijdens de bouw wijzigen de verschillende looproutes af ten toe.

  Voor automobilisten

  Het Stationsgebied is tijdens de bouw altijd bereikbaar voor auto's. De parkeergarages in het gebied zijn dat natuurlijk ook. Door de werkzaamheden kunnen de routes nog wel eens veranderen.

  Kiss & Rides

  Het ophalen en brengen van mensen van en naar het station is mogelijk bij de zogenaamde Kiss&Rides. Die vindt u aan de Croeselaan als de binnenstadzijde van het station. Bekijk ze hier op de plattegrond (PDF, 720 kB). 

  Kant van de Jaarbeurs: Kiss & Ride Utrecht CS Westplein Zijde.
  Deze zit aan de zuidzijde van het NH hotel.
  Navigatieadres: Jaarbeursplein 24, 3521 AR Utrecht

  Kant van Hoog Catharijne: K+R Moreelsehoek.
  Deze zit aan de zuidzijde van het nieuwe Stationsplein.
  Navigatieadres: Stationsplein 29, 3511 ED Utrecht

  Een derde optie is de in- en uitstapzone ter hoogte van het Beatrixgebouw aan de zuidzijde van het Jaarbeursplein. Dit is geen officiële Kiss&Ride, maar u kunt hier wel mensen in en uit laten stappen als u vindt dat een aanrijroute vanuit het zuiden over de Croeselaan de beste keus voor u is.
  Navigatieadres: Croeselaan 14 P, 3521 CA Utrecht. (Dit is het adres van de Parkeergarage Croeselaan onder het Jaarbeursplein.)

  Utrecht Centraal

  Rondom Utrecht Centraal wordt aan veel projecten gewerkt. Routes rondom Utrecht Centraal veranderen daardoor regelmatig om veilig te kunnen bouwen. Let u daarom niet alleen op uw navigatiesysteem, maar ook op de borden zodra u in de buurt van het station komt.

  Meer informatie

  Voor meer informatie over de meest actuele route kunt u bellen met het Infocentrum Stationsgebied op 030 286 96 50.