Wonderwoods bereikt hoogste punt

26 januari 2024

Op 25 januari bereikte Wonderwoods, het hoogste groene gebouw van Nederland, haar top van bijna 105 meter. Wethouder Eelco Eerenberg gaf het startsein voor de viering, waarbij abseilers neerdaalden van het gebouw dat zo'n 7 meter lager is dan de Domtoren. Het unieke en prijswinnende project, met ruimte voor wonen, werk en recreatie, is een geweldig visitekaartje voor Utrecht, haar stationsgebied én het nieuwe Beurskwartier. 

Wonderwoods

Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van 105 en 70 meter hoog, heeft een verticaal bos en verschillende daktuinen. Het architectenbureau Stefano Boeri Architetti uit Milaan is verantwoordelijk voor de hoogste toren, waarvan de woningen door het gevelgroen aan het oog van de voorbijganger onttrokken worden. Het Nederlandse MVSA Architects ontwierp de lagere, open toren met veel glas waardoor binnen- en daktuinen juist goed van buitenaf te zien zijn. Gemeente en ontwikkelaar G&S& wilden het grootste groene woon- en kantoorproject van Nederland te bouwen en het bereiken van dit hoogste punt laat zien dat dit ook gelukt is.

Wonderwoods biedt onder andere ruimte aan meer dan 400 woningen, 15.000m2 kantoorruimte en museum Nowhere: de eerste digital art space van Europa met een permanente tentoonstelling van het Japanse Teamlab. Ook vergroening speelt een grote rol: Wonderwoods haalt 75.000 planten, zo’n 30 verschillende diersoorten en 300 bomen naar de binnenstad van Utrecht.

Bijna alle woningen in Wonderwoods zijn inmiddels verkocht. Vanaf de zomer wordt het gebouw gefaseerd opgeleverd.

Meer info over Wonderwoods op haar eigen website en hier op CU2030.

Beurskwartier

De nieuwe stadswijk Beurskwartier wordt een grotendeels autovrije en eigentijdse uitbreiding van het Utrechtse centrumgebied. Het uitnodigende gebied krijgt behalve minstens 2.500 woningen ook gezellige pleinen en groene parken. Met ruimte voor horeca, cultuur en duizenden werkplekken voorziet Beurskwartier in de groeiende behoefte aan woningen, kantoren en recreatie in de stad.

Meer info over Beurskwartier op Utrecht.nl

I Light U

In het kader van het I Light U-festival werd Wonderwoods tijdens de viering van haar hoogste punt speciaal voorzien van lichtkunst. Tijdens dit festival laten kunstenaars laten hun licht schijnen over de vernieuwing die het Stationsgebied heeft ondergaan de afgelopen jaren. De kunstwerken zijn tot 28 januari 2024 van 19.00 tot 23.00 uur te zien. 

Meer info op de site van I Light U

Beeld / Fotografie Milan Hofmans