Eindelijk weer thuis

3 oktober 2023

(foto: Rob van der Lingen)

Bedankt Leidsche Rijn voor het herbergen van een stukje van onze geschiedenis. Maar we zijn blij dat de resten van het vroegere Catharijneklooster weer naar huis komen. Op dinsdag 10 oktober worden ze ingepakt in wikkelfolie en schuimplaten en woensdag 11 oktober gaan de historische stenen op reis door Utrecht. Van de rotonde aan de Burgemeester Middelweerdlaan in Leidsche Rijn naar het Jaarbeursterrein. Daar worden ze de komende tijd uitgepakt en gerestaureerd. Om in 2024 weer terug te gaan naar de plek waar ze horen: vlakbij TivoliVredenburg in hartje Utrecht. Thuis.

Terug in de tijd

De muurresten dateren uit de 12e eeuw en waren onderdeel van het Catharijneklooster waar de Johannieters woonden. Zij waren vooral druk met de zorg voor zieken. Later is de kerk van het klooster uitgebreid. Dit maakt de muurresten bijzonder: de ene helft is tufsteen van het klooster en de andere helft is baksteen van de uitbreiding van de kerk van het klooster op een later moment.  In de 16e eeuw gaf Karel V de opdracht voor de bouw van kasteel Vredenburg. Hiervoor werd het klooster grotendeels gesloopt en deels ingepast in het nieuwe kasteel.  De resten werden in 1976 opgegraven tijdens de bouw van Muziekcentrum Vredenburg en kregen een plek bij de ingang.

En toen ging het Muziekcentrum op de schop. Terwijl er in het Stationsgebied gesloopt, gebouwd en verbouwd werd, waren de kloosterresten te zien op de rotonde in Leidsche Rijn. Inclusief een stuk beton van het oude muziekcentrum dat we tijdens de restauratie gaan verwijderen. Want nu komen ze dus terug naar de binnenstad. Na restauratie zijn ze in 2024 weer te bewonderen: vlak bij de plek waar ze ooit gevonden zijn. Ze komen in de Hollandse Toren, de straat tussen TivoliVredenburg en Hoog Catharijne. Die straat wordt volgend jaar heringericht: er komt meer groen, licht en zitgelegenheid. De historische muur krijgt hier een mooie plek.

Feiten en hinder

Het kloosterfragment is een zware jongen met zijn gewicht van meer dan 60.000 kilo. Het is bijna 6 meter lang, ruim 3 meter breed en bijna 2 meter hoog. De verhuizing van Leidsche Rijn naar het Jaarbeursterrein (P3) wordt dus best een klusje.

Woensdag 11 oktober wordt de weg tussen twee rotondes bij de Parkzichtlaan en ’t Zand afgesloten. Verkeer vanaf de Burgemeester Middelweerdlaan kan via de Parkzichtlaan rijden, verkeer vanaf de Langerakbaan via ’t Zand. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Vleutensebaan. Er worden verkeersregelaars ingezet. Houd er rekening mee dat u deze dag wat langer onderweg bent. De werkzaamheden vinden plaats tussen 07.00 – 16.00 uur.

De rotonde wordt na de verhuizing een stukje leger maar wel groener: we gaan ‘m inzaaien met gras en een bloemenmengsel.

Het kloosterfragment op de rotonde in Leidsche Rijn.