Werkzaamheden fietsenstalling Jaarbeursplein en trappen Stadsplateau

19 maart 2024

Het is geen geheim dat de fietsenstalling Jaarbeursplein helaas niet waterdicht is. Misschien heb je er wel eens natte schoenen opgelopen, of een druppel op je neus gehad. We gaan ‘m de komende maanden anti-lek voor je maken zodat je straks weer droog en fijn je fiets kunt stallen. Maar dat betekent wel van april tot september herrie, stof & minder fietsparkeerplekken. Ook is er minder loop- en zitruimte op de trappen bij het Stadsplateau want die vormen het dak van de stalling en zijn de boosdoener.

Wat is er precies aan de hand?

Voor de liefhebbers van details: er is uitgebreid onderzocht waarom het lekt in de fietsenstalling. Wat bleek: de grootste lekkages worden veroorzaakt door vocht dat zich ophoopt onder de natuurstenen trappen. De trappen zelf en de voegen vertonen gebreken. Het herstelplan bevat dus een traptotaalpakket met als doel het water tegen houden. In de stalling zelf is de stalen constructie gaan roesten door het vocht. Dit is niet gevaarlijk, wel lelijk om te zien. We gaan in de stalling daarom al het staal schoonmaken en er daarna een roestwerende laag op doen. Coaten dus voor de kenners.

Wanneer zijn we aan het werk?

Van begin april tot medio september 2024 werken we buiten bij de trappen bij het Jaarbeursplein en ín de stalling. De werktijden zijn van 07.00 tot 16.00 uur. Aanvoer van materieel doen we in de avond & nacht.

Buiten doen we dit in 4 etappes:

We hebben de trappen in 4 stukken opgedeeld. We zijn begonnen met het stuk trap naast de roltrappen richting de Jaarbeurs. Dit deel gaat eind juni weer open. Vanaf 10 juni gaan we aan de gang met fase 1 en 2: dit zijn de overige trappen tussen de roltrappen. We voegen deze fases samen omdat meer herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren maar niet langer bezig willen zijn. Dat betekent wel minder trap- en zitruimte helaas. Als laatste is het stuk trap bij het WTC aan de beurt. Er blijft dus altijd een stuk trap open. Eind september hopen we klaar te zijn. 

In de fietsenstalling:

Zijn we tot vrijdag 27 september aan het werk (met ergens in de zomer 3 weken vakantie voor de aannemer = stiltemoment). 

Wat betekent dit voor jou?

  • Dat er wat minder zitplekken zijn op de trappen en dat je tijdens het eten van je bammetje last kunt hebben van geluid van de werkzaamheden
  • Dat er ruim 1000 minder fietsparkeerplekken in de fietsenstalling Jaarbeursplein zijn. Maar fietsenstalling Knoop bij de Moreelsebrug (paar 100 meter fietsen) heeft genoeg plek. En voor 24/7 stallen is er de Stationspleinstalling
  • Dat een deel van de OV-fietsen naar fietsenstalling Knoop gaat, daar zijn tijdelijk dus meer OV-fietsen
  • Dat je last kunt hebben van geluid al doen we ons best dit binnen de perken te houden met geluidsschermen
  • Dat er wat stof op je zadel kan komen te zitten (al zetten we stofschotten neer)
  • Dat je nog steeds je fiets kunt stallen in een bewaakte stalling dichtbij het station
  • En dat die stalling voor de herfst aanbreekt een stuk droger en netter is en weer tegen een buitje kan

PS: even streng maar het is geen optie je fiets buiten de stalling op het Jaarbeursplein neer te zetten want daar geldt een fietsparkeerverbod. En ja, daar wordt op gehandhaafd.

PS2: een ergernis, klacht of melding? Laat het ons weten via 14 030 of utrecht.nl/melding.

NS Fietsenstallingen Stationsgebied
NS Fietsenstallingen Stationsgebied