Beurskwartier weer een stap dichterbij

22 juni 2023

Het stedenbouwkundig plan van Beurskwartier is 22 juni 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Dit betekent dat de ontwikkeling van de nieuwe stadswijk weer een stapje dichterbij is. Benieuwd hoe Beurskwartier er straks uit gaat zien? Stedenbouwkundige Koen vertelt ons meer over deze toekomstige wijk.

Beurskwartier wordt gebouwd op de twee parkeerterreinen naast Jaarbeurs. Hoe ziet het er over 15 jaar uit?

Over 15 jaar is Beurskwartier hopelijk bijna af. Ik stel me voor dat er dan wordt gewerkt aan het laatste bouwblok. Beurskwartier wordt een hoogstedelijk gebied met tien bouwblokken met hoge torens. Maar van de hoogbouw merk je weinig als je op straat loopt. Op het straatniveau vind je namelijk woningen maar ook horeca en ateliers. En omdat de wijk autoluw is, loop je daar fijn en voelt het gezellig aan. De gebouwen zelf zijn allemaal verschillend qua architectuur, waardoor het er afwisselend uit ziet. Je ziet hier ook niet alleen horizontaal groen, zoals bijvoorbeeld de twee parken, maar ook verticaal groen. Langs en op de gebouwen zullen er planten groeien. Wonderwoods, het gebouw waar nu al hard aan gewerkt wordt, zet hiermee gelijk de toon.

Waarvoor kom je naar Beurskwartier?

Je komt straks voor allerlei zaken naar Beurskwartier. Want je kan hier niet alleen wonen maar bijvoorbeeld ook werken, picknicken in een park of een hapje eten in een restaurant. Straks sluit Beurskwartier naadloos aan op alle omliggende gebieden. Als je bijvoorbeeld naar een theater voorstelling gaat in Oopen (het Jaarbeurspleingebouw) dan ga je eerst gezellig een hapje eten in een van de restaurantjes in Beurskwartier. Of je werkt in een van de kantoren en gebruikt dit prettige voetgangersgebied voor je lunchwandeling of om in het parkpaviljoen een borrel te organiseren.

Waar kijk je het meeste naar uit?

Mijn antwoord is heel praktisch eigenlijk. Ik kijk uit naar het moment dat we echt gaan bouwen aan deze nieuwe fijne stadswijk. We hebben echt een grote vraag naar woningen en er ligt een heel mooi plan met hoge ambities en veel nieuwe woonruimte. En dat allemaal op de meest centrale plek van het land in een fantastisch ondernemende stad. Waar wachten we nog op!

Meer over Beurskwartier lees je hier: Beurskwartier | CU2030

Fotograaf: Peter Bontan