Eerste boom Wonderwoods. Fotograaf: Milan Hofmans
Eerste boom Wonderwoods. Fotograaf: Milan Hofmans

Eerste boom op Wonderwoods

24 april 2023


Dat hoge bomen veel wind vangen weten we. Zo ook de eerste boom die gisteren op Wonderwoods is gehesen. In de twee groene torens kan je straks wonen, werken en ontspannen. Wonderwoods krijgt in totaal 280 bomen, waarvan er 150 op de gevel komen. Maar hoe onderhoud je zo’n verticaal bos nou eigenlijk? Moet je straks als bewoner zelf met je gietertje aan de slag? We vroegen het aan Wim van Ginkel, van Koninklijke Ginkel Groep. Zijn bedrijf is de komende 25 jaar verantwoordelijk voor het groen op Wonderwoods.

Groen centraal

Wim is al 5 jaar betrokken bij Wonderwoods: ‘Dit is uniek. Want vroeger werd tegen het einde van de bouw pas aan groen gedacht, ‘oh er moet nog een daktuin komen’ was een veelgehoorde uitspraak. Dan loop je tegen allerlei uitdagingen aan, want je moet rekening houden met wat er al gebouwd is. Bij Wonderwoods zijn we van begin af aan betrokken en wordt er in het ontwerp en de bouw rekening gehouden met het groen’.

Speciale plantenbakken

De boom die gisteren is geplant komt niet snel zonder water te zitten. Onderin de enorme plantenbak zit een groot waterreservoir. Dit reservoir is gevuld met regenwater. Wanneer het reservoir in een hete zomer toch leeg dreigt te raken, komt er een melding binnen. Een sensor in de plantenbak meet namelijk hoeveel water er nog aanwezig is. Zo krijgt de boom alsnog op tijd water via een leiding, die is aangelegd naar de plantenbak.

Vliegende tuinman

Voldoende water is dus geregeld, maar ook over het onderhoud van de bomen is goed nagedacht. Bewoners van Wonderwoods kunnen straks vier keer per jaar een tuinman voorbij zien vliegen. Deze zogeheten ‘flying gardeners’ zijn hoveniers die zijn getraind om te kunnen abseilen. Zij zullen de 280 bomen dus al bungelend gaan snoeien.

Meer weten over Wonderwoods? Wonderwoods | CU2030

Eerste boom Wonderwoods. Fotograaf: Milan Hofmans
Eerste boom Wonderwoods. Fotograaf: Milan Hofmans