Nieuwe ingang TivoliVredenburg en impressie Hollandse Toren
Nieuwe ingang TivoliVredenburg en impressie Hollandse Toren

Start bouw nieuwe ingang TivoliVredenburg

17 april 2024

De ingang van TivoliVredenburg aan het Vredenburgplein gaat op de schop. Vanaf maandag 29 april start de aannemer met de sloop van de oude gevel; dit duurt ongeveer vier weken. Dan wordt de nieuwe entree met twee draaideuren geïnstalleerd. Eind zomer 2024 is het werk aan de buitenkant klaar.

Lichte entree met veel glas

Het ontwerp voor de nieuwe ingang is gemaakt door het bureau van Herman Hertzberger. Hij maakte in de jaren '70 ook het ontwerp van de huidige gevel. De nieuwe ingang krijgt veel glas; het gebouw krijgt daardoor een open uitstraling. Er is gekozen voor driedubbel glas: dat zorgt voor goede isolatie van het gebouw.

Aansluitend op de gevelwerkzaamheden pakt TivoliVredenburg de binnenkant van het gebouw aan. Dit duurt ongeveer twee maanden. Rondom de Grote Zaal komen foyers die openbaar toegankelijk zijn voor iedereen. Hier kun je bijvoorbeeld een expositie bekijken of naar muziek luisteren.

Wat merk jij van de verbouwing?

  • Er komt een bouwschutting over de hele lengte van de Vlaamse en Hollandse Toren. Er blijft genoeg ruimte voor voetgangers en de hulpdiensten. Fietsen die tegen de schutting staan, worden weggehaald. In de bewaakte stallingen (Laag Catharijne, Vredenburg, House Modernes = op loopafstand) kun je je fiets de eerste 24 uur gratis parkeren.
  • Verder is er natuurlijk bouwverkeer: dat rijdt over het Vredenburgplein richting het bouwterrein. Er komen verkeersregelaars om dit te begeleiden.
  • Vooral de eerste twee weken (29 april tot 13 mei) kan er geluidsoverlast zijn door het slopen van de oude gevel.
  • Op marktdagen vindt er geen bouwtransport plaats: de markt gaat gewoon door.
  • En een groot deel van de voorstellingen in TivoliVredenburg gaat ook gewoon door.

Herinrichting openbare ruimte

Na de gevelverbouwing starten we medio augustus met de herinrichting van de openbare ruimte. De Hollandse en Vlaamse Toren worden groener, beter verlicht en er komen zitjes.

Na de herinrichting is er hier geen ruimte meer om je fiets hier te parkeren. Daarom wordt nu een officieel fietsparkeerverbod voorbereid, inclusief bebording en handhaving. Binnen nu en een half jaar komen er wel ongeveer 200 extra fietsparkeerplekken binnen 150 meter rondom TivoliVredenburg.

Nog meer weten?

De nieuwe entree van TivoliVredenburg en de herinrichting van de omgeving komen voort uit de gebiedsaanpak Hollandse en Vlaamse Toren. Hierin werken de gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Hoog Catharijne en omwonenden samen. Het idee is er een prettige plek voor cultuur- en muziekliefhebbers, winkelend publiek en bewoners van te maken.

Op de site van TivoliVredenburg lees je nog meer over de gevelverbouwing, waarom de Schele Maagd tijdelijk van haar plek is en over het 10-jarig jubileum dat in de zomer wordt gevierd.

En voor degenen die van geschiedenis houden: op de plek van het muziekcentrum stond in de 16e eeuw kasteel Vredenburg. Lees hier over Karel V en Trijn van Leemput en alle opgravingen. Dan weet je ook waarom de straten hier nu Hollandse en Vlaamse Toren heten.