Impressie van Oopen
Impressie van Oopen

24/7 Oopen voor iedereen

5 april 2023

Of je nou uit Hoograven, Hoogeveen, Helsinki of Hanoi komt: Oopen heet je welkom. En dat 24/7. Nog even geduld maar in 2028 staat er op het Jaarbeursplein een on-Nederlandse tovertoren. Je kunt er dansen, eten, kunst kijken, werken en sporten. Of simpelweg op 105 meter hoogte van het uitzicht op je stadsie (en verder) genieten. Oopen heeft met haar jas van glas geen geheimen voor je. De toren is een open uitnodiging aan iedereen: beleef en ontmoet (in) het Utrecht van de toekomst.

Oopen: door en voor de stad

In 2020 werd aan alle inwoners gevraagd wat het Jaarbeurspleingebouw voor hen tot een succes zou maken. Ruim 4000 Utrechters reageerden met een heldere boodschap: we willen een spectaculair gebouw voor iedereen, met nachthoreca en ruimte voor ontmoeting. Een Stadsteam van negen Utrechters werd geselecteerd om kritisch met de vervolgprocedure procedure mee te kijken. De Utrechtse Olympisch skateboarder Keet Oldenbeuving dacht mee over de invulling van urban sports in het gebouw (en ja, je kunt straks naast klimmen ook skaten in Oopen). Na ruim een jaar werd unaniem gekozen voor Oopen, een nieuw icoon door en voor de stad.

Oopen: groen en duurzaam

Het ontwerp van Oopen komt van de Londense architect Heatherwick Studio in samenwerking met het Rotterdamse Barcode Architects. Initiatiefnemer is projectontwikkelaar Edge. Het bijzondere kantoorgebouw komt op het Jaarbeursplein, direct naast Utrecht Centraal en op de plek van de tijdelijke skatebaan. Het ontwerp zit vol duurzame keuzes, zoals groene daktuinen en slimme technologie. Oopen wil dan ook de eerste multifunctionele CO2 neutrale toren in Nederland worden.

Oopen: publiekstrekker naast de Jaarbeurs

Het Jaarbeurspleingebouw wordt de grote publiekstrekker aan de westkant van het station. Hier bouwen we de komende jaren aan het Utrecht van de toekomst met eyecatchers als Wonderwoods, de moderne stadswijk Beurskwartier en de nieuwe Jaarbeurs. De start bouw van Oopen staat gepland voor 2025, oplevering in 2028.

Afbeeldingen van het ontwerp zijn hier te zien en de maquette van het gebouw is te bewonderen op de 5e verdieping van het Stadskantoor van gemeente Utrecht.