TivoliVredenburg en Hoog Catharijne
TivoliVredenburg en Hoog Catharijne

Het Stationsgebied geeft je licht

18 december 2023

Bespaar je dat tripje naar Amsterdam of Maastricht om je onder te dompelen in een festival van licht. Het gebied rond Utrecht Centraal straalt deze donkere dagen. Er is licht op het Jaarbeursplein en omgeving, er schijnen 1200 lampjes in de singel voor TivoliVredenburg en vanaf januari komt er kleurrijke lichtkunst in het Stationsgebied met de expositie I Light U. Dus wandelschoenen aan, muts op of paraplu mee en laat je verwarmen tijdens een rondje in ons stadshart.

Jaarbeursplein

Op het Jaarbeursplein wenst een lijn van grote lichtletters van hergebruikte materialen je een fijne vakantie en er staat een kerstboom van 10 meter hoog. Ook de omgeving, zoals de Graadt van Roggenweg, is verlicht. Met duurzame (LED) verlichting uiteraard. Een cadeautje voor de stad van de ondernemers en vastgoedeigenaren rond het plein in samenwerking met de gemeente.

Meer info op beurspleinutrecht.nl

Licht in de singel

In de singel voor TivoliVredenburg brengen zo'n 1200 lampjes Utrechts verleden tot leven. Na zonsondergang verschijnen hier de vormen van de voormalige muur en noordwesttoren van kasteel Vredenburg. Overdag bubbelt de geschiedenis door luchtbellen in het water. Het licht- en luchtkunstwerk heet Silent Echo's en is gemaakt door Jacqueline Verhaagen. Zij maakte eerder het lichtkunstwerk Tender Echo's in de Nieuwegracht. Enne..dit kunstwerk blijft dus ook ná kerst.

Meer info op de site van Jacqueline Verhaagen

I Light U

Ook in 2024 start het jaar in het Stationsgebied met de lichtkunstexpositie I Light U. Dit jaar is het thema ‘Urban Transformation’. Kunstenaars laten hun licht schijnen over de vernieuwing die het Stationsgebied heeft ondergaan de afgelopen jaren. Wat startte de sloop van muziekcentrum Vredenburg in 2007 en eindigde met de singel die weer rond was in 2020.

I light U is te zien van 5 t/m 28 januari 2024; de kunstwerken zijn aan van 19.00 tot 23.00 uur. Bedrijven in het Stationsgebied doen tijdens de expositie zelf de lichten uit zodat de lichtkunstwerken aan kunnen om geen onnodige energie te verspillen. Bij de expositie zit een audiotour: je kunt zelf langs de kunstwerken wandelen met een toelichting van de kunstenaar.

Meer info op de site van I Light U