Bus- en tramstation

Stationsgebied

Aan de Centrumzijde van Utrecht Centraal is een gecombineerd bus- en tramstation aangelegd. Hier bovenop ligt Het Platform, een woon- en werkgebouw met appartementen, kantoren en commerciële ruimtes.

Testrit met de tram
Testrit met de tram
Trappen bij het busstation op een zonnige dag
Trappen bij het busstation op een zonnige dag
Werkzaamheden busstation
Werkzaamheden busstation
Roltrappen busstation
Roltrappen busstation
Busstation
Busstation
Mozaïek bij het busstation
Mozaïek bij het busstation
Bus- en tramstation met daarboven het Platform
Bus- en tramstation met daarboven het Platform
Busstation
Busstation
Mozaïek bij het busstation
Mozaïek bij het busstation
Tramhalte
Tramhalte

Projectomschrijving

Status project

In gebruik


Busstation Utrecht Centraal Centrumzijde


Om het nieuwe bus- en tramstation te kunnen bouwen, is in juli 2016 het oude busstation Centrumzijde gesloten. Alle bussen die daar toen hun halte hadden, verhuisden naar het busstation Jaarbeurszijde en een tijdelijk busstation op het Jaarbeursplein.

Na de verhuizing van de bussen, begon de aanleg van het nieuwe bus- en tramstation. Ook werd de busbaan langs de oostkant van de treinsporen (de Adama van Scheltemabaan) omgebouwd tot trambaan. Sinds juli 2016 vervangt een nieuwe vrije busbaan de Adama van Scheltemabaan. Deze busbaan heet de Dichtersbaan en loopt vanaf Utrecht Centraal langs de westkant van het spoor. Hij sluit aan op de Vondellaan.

Op 9 december 2018 ging het nieuwe busstation aan de Centrumzijde open. Sinds dat moment vertrekken hier weer vier buslijnen: lijn 2, 3, 18 en 28.

Kleurrijker en lichter

Na de oplevering van het busstation was een veelgehoorde opmerking dat reizigers de busstations te donker en grijs vinden door het vele beton. Om de reizigerservaring te verbeteren zijn de gemeente Utrecht en provincie Utrecht samen met de NS aan de slag gegaan. Medio 2021 is er een kunstwerk van Gabriel Lester aangebracht op de wanden. De verlichting wordt nog aangepast. Dit wordt vanwege lange levertijden pas rond zomer 2022 gerealiseerd.

Tram 22


Tussen Utrecht Centraal Centrumzijde en het Utrecht Science Park rijdt sinds eind 2019 Tram 22. Dagelijks maken meer dan 20.000 reizigers gebruik van de tram. Tram 22 rijdt via station Vaartsche Rijn en stadion Galgenwaard.

Tussen de eindhalte van Tram 22 aan de Centrumzijde en de tramhalte op het Jaarbeursplein is een nieuwe tram- en busbaan aangelegd. De bus- en trambaan gaat vanaf tramhalte Jaarbeursplein over het viaduct over de Leidse Rijn en het fietspad op de Van Sijpesteijnkade heen. Daarna buigt hij rechtsaf de Leidseveertunnel in. Na de tunnel gaat de baan op het Smakkelaarsveld rechtsaf naar station Utrecht Centraal.

Om ervoor te zorgen dat reizigers zonder overstap met de tram over de gehele lijn kunnen reizen tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein komt er vanaf medio 2022 een doorgaande verbinding. Daarvoor voert de gemeente Utrecht samen met het trambedrijf van de provincie werkzaamheden uit aan de tramhalte op het Jaarbeursplein.

Voor Tram 22 en overige tramlijnen komt er vanaf dat moment een nieuwe dienstregeling. Met de komst van Tram 22 is buslijn 12 opgeheven. Provincie Utrecht is beheerder van Tram 22 en het tramstation.

Werkzaamheden zijn afgerond.