Wonderwoods: installeren, irrigeren en groen onderhoud

18 juli 2022

Naar verwachting wordt in 2024 het mixed-use project Wonderwoods opgeleverd. Op dit moment wordt daar nog hard aan gebouwd. Zo zijn ze begonnen met het plaatsen van boom- en plantenbakken en gevelelementen. Een hele opgave.

Plantenbakken plaatsen

Op Wonderwoods worden zowel boom- als plantenbakken geïnstalleerd. Dit gebeurt seriematig, wat betekent dat de bakken één voor één gemonteerd worden, helemaal tot aan de 31e verdieping. De boombakken zijn 3.5 meter hoog en 2 meter breed, en de bloembakken variëren tussen de 2 en 6 meter. Met die afmetingen is het belangrijk dat de bakken met veel zorg geïnstalleerd worden. Toch zijn de bouwers ook gebonden aan een strakke planning: boombakken worden binnen een uur geplaatst. Doe dit 161 keer: dan hangen alle boombakken in Wonderwoods. Ook voor de circa 3000 meter aan plantenbakken geldt een strakke planning: elke plantenbak wordt in een half uur geïnstalleerd.

Water-irrigatie

Planten water geven, hoe doe je dat in een gebouw met 31 verdiepingen? Heel simpel: met een volledig geautomatiseerd water-irrigatiesysteem. Op de 13e verdieping wordt een centraal irrigatiesysteem aangelegd. Dit systeem pompt (regen)water uit een bufferbak in de parkeerkelder naar alle boom- en plantenbakken en de daktuinen in het gebouw. Met speciale software wordt bovendien gemeten wanneer welke plant water nodig heeft, zodat er geen water verloren gaat. De groendaken van Wonderwoods zijn voorzien van waterretentiekratten. Deze kratten houden regenwater vast en voeren het daarna af naar de bufferbak in de parkeerkelder.

Oké, wanneer worden de bomen dan geplant?

Op dit moment worden dus de boom- en plantenbakken geïnstalleerd, en daarna gaan ze aan de slag met het irrigatiesysteem. Toch zullen er voorlopig nog geen bomen en planten te zien zijn: die worden pas in de zomer van 2023 geplant. In de tussentijd, maar ook daarna worden de boom- en plantenbakken (en wat erin groeit) onderhouden. ‘Vliegende hoveniers’ zijn hiervoor verantwoordelijk, ook op 100 meter hoogte. De hoveniers abseilen vanaf de 31e verdieping naar beneden, en gaan zo verdieping voor verdieping de plantenbakken af om alles netjes bij te houden.

Wil je meer weten? Check dan: Wonderwoods - Boele & van Eesteren