Tuinen van Moreelse: Utrechts nieuwe groene visitekaartje
15 november 2021
Oehlalala; we hebben goed nieuws. Utrecht krijgt er hartje centrum een toffe groene plek bij om te ontmoeten, chillen of je bammetje op te eten tijdens de lunch. Het Moreelsepark en omgeving, nu wat vergeten, grijs en stenig, wordt straks omgetoverd. Het wordt een groene oase tussen de binnenstad en het drukke stationsgebied onder de naam Tuinen van Moreelse. Het eerste stukje dat we (medio 2022) gaan aanpakken is de Laan van Puntenburg.
Heb je wel eens goed om je heen gekeken als je over de Catharijnesingel naar je date op het Ledig Erf fietste? Of als je ’s ochtends vanuit de trein naar je bureau ergens in een kantoor aan de singel loopt? Kijk, en je ziet die mooie gebouwen rond het Moreelsepark met hun kenmerkende architectuur en rijke verhalen. Zoals de Inktpot of het gebouw van de Rechtbank. Nu doorkruisen dagelijks duizenden mensen dit stukje Utrecht op weg naar hun werk of andere plekken in de stad vanaf het station. Straks wordt het een plek om te zijn: rol er je picknickkleed uit of spreek af met je collega’s voor een teamsmeeting tussen het groen.
Burgemeester Moreelse zag lang geleden (17e eeuw) al de kansen van dit stukje Utrecht. Hij had wilde plannen om Utrecht uit te breiden met onder meer groen opgezette wijken. Hij zou vast blij zijn met wat we gaan doen. We gaan stenen vervangen voor gras, planten en ander groen. De Tuinen van Moreelse worden zo ingericht dat ze straks een stevig buitje kunnen opvangen. Zo spelen we in op de klimaatverandering. Ook geven we met meer groen een impuls aan de biodiversiteit. Net zoals we dat bij het buurpark rond de net herstelde singel ook doen.
De transformatie van het gebied is een samenwerking van diverse partijen: naast de gemeente Utrecht zijn dit het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail, NS, verzekeringsmaatschappij ASR en pensioenfonds MN. Tijdens diverse bijeenkomsten hebben omwonenden en omliggende instanties ook meegedacht over de plannen. Het college van B&W heeft het Ontwikkelkader Tuinen van Moreelse nu vastgesteld. Dit kader beschrijft hoe het gebied in stappen wordt aangepakt naar een hoogstedelijk, duurzaam, energieneutraal en biodivers gebied. Veel woorden voor eigenlijk een ‘place to be’. Medio volgend jaar dus startend met de Laan van Puntenburg. We houden je op de hoogte.
Meer informatie op de projectpagina Tuinen van Moreelse.
Beeld: OKRA landschapsarchitecten