Groen en autovrij Beurskwartier stap dichterbij
3 december 2021
De gemeenteraad van Utrecht heeft op 25 november 2021 ingestemd met het bestemmingsplan voor het Beurskwartier. Daardoor is de komst van een levendig groen nieuw centrumgebied met zo’n 3000 woningen in alle prijsklassen een stuk dichterbij.
Het is een volgende stap in de ontwikkeling van (betaalbare) nieuwe woningen in de stad waar grote behoefte aan is. Het bestemmingsplan regelt dat er zo’n 3.000 woningen komen, waarvan minimaal 35% sociale huurwoningen en 25% woningen in het middensegment. De verschillende typen woningen worden verspreid over de bouwblokken in een mix van koop- en huurwoningen. Daarnaast komt er in de gebouwen naast plek om te wonen ook ruimte om te werken en te recreëren. Met twee parken en groen aan de gevels en in daktuinen wordt het Beurskwartier een echt groen stuk centrum.
De plinten op de begane grond bieden straks mooie mogelijkheden voor creatieve invullingen en voor bijvoorbeeld kleine, lokale bedrijven. Ook is er ruimte voor voorzieningen, zoals een basisschool. Het toekomstige Beurskwartier biedt zo voor veel mensen een kans om in het centrum van Utrecht te wonen, ongeacht inkomen of gezinssamenstelling, om te werken en om te genieten van de stad.
De Foreest
De sloop en transformatie van de panden aan de Croeselaan is door het vaststellen van het bestemmingsplan ook definitief. Dit betekent duidelijkheid voor huidige eigenaren en huurders over de toekomst van hun panden en woningen.
Voor de huidige huurders van sociale en middeldure huurwoningen aan de Croeselaan is aan de overkant nieuwbouw gepland waar zij naartoe kunnen verhuizen: De Foreest. Ook hebben huurders en eigenaren recht op voorrang voor een woning in het Beurskwartier. Samen met de toekomstige bewoners van De Foreest wordt bekeken hoe het gebouw eruit moet zien. Zo komen er gesprekken over de openbare ruimte (groen, verlichting) en de indeling van het gebouw.
Stedenbouwkundig Plan
De volgende fase in de ontwikkeling van het Beurskwartier is het definitief maken van het Stedenbouwkundig Plan. In dit plan staan de uitgangspunten voor deze toekomstige wijk beschreven. Bijvoorbeeld hoe we de openbare ruimte inrichten, hoe de bouwblokken eruit kunnen komen te zien en welke functies er in het gebied komen.